Verhalen vertellen – de nieuwe competentie voor Project Managers?

Ken je dat? Dat je enthousiast wordt door een verhaal van een ander? Een verhaal dat met passie en vuur verteld wordt en doorspekt is van smeuïge of spannende details? Al langere tijd vangen verhalen mijn aandacht, grote en kleine verhalen. Het intrigerende vind ik dat veel verhalen me aanzetten om iets te doen. Of… Ze zetten me aan het denken.

Dat is niet alleen bij mij zo. Verhalen maken veel los en ze zorgen voor een grotere betrokkenheid. De wetenschap heeft hier een verklaring voor.

Verhalen in overvloed

Sinds begin dit jaar mag ik te midden van een hele mooie groep professionals opereren: Project Managers. Bijzondere vakmannen en vakvrouwen, stuk voor stuk. En uiteraard, allemaal met een eigen verhaal. Een verhaal over hun passie, hun eigen aanpak en werkwijze. Een verhaal over de resultaten die ze onlangs hebben behaald en over de hobbels en complexe belangen die ze tegen kwamen onderweg naar hun resultaat. Een enorme bron van inspiratie en energie.

Ik geloof dat de verhalen voor het oprapen liggen. Project Management (in zijn diverse verschijningsvormen) is namelijk een ontzettend  spannend vak.

Het kent  de nodigSpannend vake uitdagingen van (project)teamontwikkeling in al haar fasen. Tegengestelde belangen bij verschillende stakeholders,
bijzonder ambitieuze doelen en meer, het is dagelijkse kost… Voldoende ingrediënten voor verhalen die tot de verbeelding spreken en de moeite waard zijn om verteld te worden.

(On)bewust (on)bekwaam?

Met al die  mogelijke ingrediënten in mijn achterhoofd zag ik de verhalen al snel voor me. Helemaal enthousiast, ik  hoorde ze al! Toch werkt het niet zo in de praktijk. Ik moet heel erg scherp luisteren en voldoende doorvragen naar ervaringen. Er bleef dan ook een vraag knagen: Waarom worden de verhalen niet als vanzelf verteld?

Ik kan me makkelijk een aantal redenen voorstellen (van niet eerder aan gedacht  en persoonlijke communicatie voorkeur tot proces, omgeving en regelgeving), maar hét antwoord heb ik nog niet. Is het de druk waaronder veranderingen of projecten gerealiseerd moeten worden? Is het ‘het normaal vinden’ van het projectmanagement werk en geen oog hebben voor bijzondere, vermeldenswaardige gebeurtenissen?

Een verhaal is volgens wikipedia  een weergave van al dan niet fictieve gebeurtenissen. Experts in verhalen vertellen (storytelling) leren ons onder andere dat verhalen een op zichzelf staande structuur hebben (met begin, midden en eind)  en dat het narratieve elementen bevat (zoals bijvoorbeeld een hoofdpersoon).
Persoonlijk denk ik dat we (Project Managers in het algemeen) te weinig aandacht hebben besteed aan verhalen vertellen.

Verhalen vertellen is een onmisbare competentie!

Wat de reden ook is, ik blijf ervan overtuigd dat het de moeite loont om verhalen te vertellen en naar verhalen te luisteren.

Verhalen vertellen is onmiskenbaar een bewezen instrument voor het goed overbrengen van een boodschap. Voor Project Managers is dit duidelijk onderdeel van je vak, een competentie in mijn optVerhaal geslaagd.jpgiek: Verhalen vertellen zowel richting je team als richting je stakeholders.

En jij? Kies je de volgende keer voor een verhaal of voor een status rapport?

Advertisements

3 thoughts on “Verhalen vertellen – de nieuwe competentie voor Project Managers?

  1. Pingback: Uit de verf komen | Marriet's Blog

  2. Pingback: Projectmanager als coach: Resultaat vanuit een droom | Marriet's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s